Pasti Travel & Tours Sdn Bhd

To content | To menu | To search

Permohonan Visa Umrah

Share

 

images__2_.jpg

Para jemaah perlu menyediakan :

Dokumen No 1, 2, 3 dan dokumen tambahan (mengikut keperluan)

  1. Passport Antarabangsa yang mempunyai tempoh sah laku melebihi 7 bulan pada tarikh berlepas serta mempunyai  sekurang-kurangnya 6 muka surat kosong  **(Sila buat 1 salinan muka depan passport)
     
  2. Pengesahan buku/surat suntikan Anti Meninggococcal Vaccine ACYW 135
     
  3. Gambar untuk Visa Umrah 4 keping bersaiz 4 x 6cm. Berlatarbelakang putih dan saiz muka 80% 
    (Lelaki:Tidak bersongkok /  Wanita: Bertudung warna gelap : Hitam digalakkan)
 

* WANITA di bawah umur 45 tahun  dan LELAKI di bawah umur 18 tahun, WAJIB membawa bersama MAHRAM LELAKI yang melebihi umur 18 tahun.Contoh dokumen tambahan yang diperlukan adalah seperti berikut :
 

NO

JEMAAH

MAHRAM

DOKUMEN YANG DIPERLUKAN

NOTA PENTING

1

Isteri

Suami

{C}v  2 Salinan BERWARNA sijil nikah

{C}ü  2salinan Sijil Nikah telah disahkan  Pejabat  Agama  + Wisma Putra (Kementerian Luar Malaysia)

2

Anak perempuan bawah 45thn @  anak lelaki bawah 18thn

 

 

Bapa

{C}v  {C}2 Salinan BERWARNA sijil lahir

{C}ü  2 salinan Sijil Lahir telah disahkan Pejabat Pendaftaran Negara (JPN) + Wisma Putra

 

*Anak perempuan /lelaki bwh 18 thn adalah wajib penyertaan ibu bersama

3

Adik@kakak perempuan

Abang/adik lelaki

 

(*Mesti berumur melebihi 18thn ke atas*)

{C}v  {C}2 salinan BERWARNA  sijil lahir kedua-duanya

{C}v  {C}2 salinan BERWARNA ic+sijil lahir adik beradik lelaki lain 18 thn keatas @ salinan sijil kematian (jika bapa meninggal)

{C}v  {C}Letter Of Consent (LOC)

{C}ü  2 salinan sijil lahir kesemua  + sijil kematian telah disahkan Pejabat Pendaftaran Negara(JPN) +Wisma Putra

{C}ü  LOC adalah kebenaran bagi pihak adik beradik lelaki yang lain

4

Anak saudara lelaki bawah 18 thn @

Anak saudara perempuan bawah 45thn

Bapa saudara(sebelah bapa)

 

(Bapa saudara sebelah ibu tertakluk kepada budi bicara kedutaan Arab Saudi)

{C}v  2 Salinan  BERWARNA  sijil lahir kedua-duanya,ibu + bapa jemaah.

{C}v  Salinan ic bapa.

{C}v  Letter Of Consent (LOC)

{C}ü  2 salinan sijil lahir kesemua  telah disahkan Pejabat Pendaftaran Negara(JPN) +Wisma Putra

{C}ü  LOC adalah kebenaran bagi pihak bapa jemaah

5

Cucu

Datuk sebelah bapa

 

 

 (Datuk sebelah ibu tertakluk kepada budi bicara kedutaan Arab Saudi)

{C}v  2 Salinan sijil lahir BERWARNA cucu,ibu +bapanya

{C}v  Salinan kad pengenalan bapa.

{C}v  Letter Of Consent (LOC)

{C}v Salinan Sijil Nikah BERWARNA Ibu/Bapa

{C}ü  2 salinan telah disahkan oleh Pejabat Pendaftaran Negara(JPN) dan Wisma Putra

{C}ü  Bagi cucu yang bapa dan ibunya telah meninggal/bercerai,salinan Sijil Kematian/cerai perlu disahkan oleh Pejabat Pendftaran Negara (JPN)+ Wisma Putra

{C}ü  LOC adalah kebenaran bagi pihak bapa

6

Anak Angkat

 

 

Bapa Angkat

 

 

{C}v  {C}2 salinan  BERWARNA  sijil  Anak Angkat (JPN) @ Surat Kuasa Mahkamah Syariah/Pejabat Agama (Surat Kuasa Hak Jagaan Anak)

{C}ü  2 salinan sijil anak angkat telah disahkan oleh JPN + Wisma Putra.

{C}ü  Bagi anak angkat yang telah mempunyai nama bapa angkat di dalam pasport dan Sijil Anak Angkat, pada salinan Sijil Anak Angkat hanya perlu disahkan oleh Wisma Putra

Sebarang masalah sila hubungi PASTI TRAVEL : 03-61811728
 
PERHATIAN
  • Dokumen-dokumen diatas perlu diserahkan ke pejabat PASTI TRAVEL selewat-lewatnya 1 1/2 BULAN sebelum dari tarikh dijangka bertolak.
  • KELULUSAN VISA adalah tertakluk kepada KEPUTUSAN KEDUTAAN , setiap peserta hendaklah memberikan kerjasama jika penambahan dokumen diperlukan mengikut keadaan semasa pihak kedutaan.
  • Terlebih dahulu, sila semak status untuk mendapatkan kemudahan imigrasin bagi permohonan dokumen perjalanan dan perjalanan ke luar negara. Ini adalah untuk mengelak sebarang masalah berlaku ketika di imigresen ketika hendak ke luar negara nanti. Sila layari laman web Sistem Aplikasi Elektronik Imigresen Malaysia :[ http://sspi2.imi.gov.my/ ]
 

Share